Español English
Besonias Almeida Arquitectos | Levels House | Besonias Almeida Arquitectos

Levels House

Location: Mar Azul, Buenos Aires Province, Argentina.
Design and Project Management: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
Collaborator: Enzo Vitali
Land area: 1042 sqm
Built area: 187 sqm
Construction year: 2011

Memory
María Victoria Besonías

The Location
The terrain on which we should intervene, forested with maritime pines of great size, has a slope of about 3m to the front of the lot. In relation to the street, one end is elevated while the opposite has a depression, which large size acacias hide from the street view.

The Commission
The request of the client was a house of exposed concrete to be used during most of the year by a blended family. The social areas should be of a large size and the main bedroom could function as a sector of great independence and be equipped as not to depend of the rest of the house. It was expressly required for the house to have multiple storing places, because the idea was to live there during the three summer months.

The Proposal
The particular feature of the lot, its relationship with the street and the requirement of a large program solved in sectors with some independence, are the issues that make this house so singular, although with a aesthetic-constructive proposal similar to the others built by the studio in Mar Azul.
The house was solved into four sectors connected to middle levels with a single staircase. This decision allowed us to reduce the circulation areas to a minimum and to accommodate the various uses following the natural slope of the lot, and even burying part of them, reducing in this way part of the built. The staircase becomes naturally not only the functional but the spatial organizer, as a nexus between spaces that need to be integrated. With this volumetric arrangement and taking care to keep as much vegetation as possible, we were able to provide the house of the variety and flexibility of required spaces, without losing their independence of use between them, and proposing to them all a clear integration with the landscape through openings that frame it.